Cineva m-a întrebat ieri ce părere am despre semnificația numerologică a zilei de 02.02.2020 și mi-a trimis să citesc câteva articole scrise pe această temă de diferiți numerologi și astrologi. Chiar dacă e puțin tardiv, am decis să scriu și eu un scurt articol despre acest subiect, mai ales că ceea ce am citit nu m-a convins prea tare.

Și mă refer aici în primul rând la principiile de interpretare a unei astfel de configurații numerice, și nu doar la semnificația în sine. Îmi plac și mie simetriile perfecte, plus că-mi place să găsesc semnificațiile ezoterice ascunse în numere. Totuși, când vrei – ca astrolog sau numerolog – să interpretezi semnificația unui astfel de moment, este extrem de tentant să faci excesiv de multe corelații ezoterice cu (între) tot ce știi despre numere și legătura lor cu karma / destinul, cu astrologia, biblia, kabbala, tarotul, yi jing-ul, matematica, fizica etc, pierzând din vedere greutatea și aportul specific pe care aceste corelații numerice le au în ansamblul semnificației unui moment. Unii își lasă fantezia liberă, țesând tot felul de scenarii fantastice pe marginea semnificației momentului analizat fără să le treacă mai deloc prin filtrul discernământului, așa că ceea ce rezultă, de regulă, este o ‘bulă’ utopică – un amalgam de interpretări nerealiste înghesuite la un loc pentru a genera așteptări năucitoare în rândul cititorilor.

Câteva dintre asocierile realizate de cei care au scris pe marginea acestei zile sunt corecte (la nivelul logicii interpretării). Ieri energiile ce corespund numerelor 2 și 8 au fost foarte active, iar experiențele corelate cu ele ar putea avea legătură cu armonia existentă în domeniul vieții materiale și / sau afective: poate fi vorba de alegerea pe care o facem într-o anumită situații de viață sau de legătura dintre relațiile noastre și cadrul sau limitele în care relațiile noastre se desfășoară. Se poate, de exemplu, ca o legătură emoțională sau o relație să se rupă definitiv sau limitele ei să devină foarte evidente. Persoanele cu numerele 2 și 8 reprezentative au fost mai puternic afectate. Astrologic, configurațiile Lunii și a lui Saturn au devenit oarecum mai importante (ieri Luna a fost exaltată în Taur, iar Saturn în domiciliul său din Capricorn în aspect favorabil de trigon – dar nu cu mult mai special decât trigonul similar ce a avut loc luna trecută, de exemplu), deși doar analiza individuală a horoscopului poate indica semnificația personală a acestui moment.

Dar multe dintre afirmațiile care s-au făcut despre acest moment sunt complet deplasate. S-a spus că:

-s-ar fi deschis un ‘portal’ sau ‘coridor’ de oglinzi energetice. (Datele din calendar nu deschid – prin ele însele – ‘portaluri’ sau ‘coridoare’ energetice – indiferent ce-o fi însemnând acestea în mintea celor care trâmbițează astfel de fantasme! Oricum eu unul sunt sătul să citesc despre fantasticele portaluri și coridoare și porți stelare corelate cu tot felul de momente. La câte portaluri inexistente s-au deschis deja (fără să se fi închis vreodată și fără vreun rezultat vizibil) nu mă mir că mai este loc mereu și mereu de altele noi… Ele există doar în imaginația S.F. a celor care vorbesc despre ele  – vrute și nevrute – și nu în realitate!).

-dacă cădem la ‘testul’ semnificat de acest ‘coridor al oglinzilor’ vom intra pe o ‘spirală descrescătoare a pierderilor și încercărilor dure de tot felul’ (Evident, ca în toate previziunile fantasmagorice de acest gen, acest ‘portal’ numerologic este ‘ultima noastră șansă’, ‘ultimul avertisment’ de a ne trezi pe calea evoluției spirituale – dacă nu, Apocalipsa ne pândește imediat de după colț…).

-data ar da ‘startul unui nou tip de energie – cea a numărului 2’. (De ce energia numărului 2 ar fi ‘nouă’ în univers îmi scapă cu desăvârșire…);

-‘dominația cifrei 1 a Divinului Masculin ia sfârșit’ și, ‘pentru următorii 1010 ani, Pământul va fi dominat de energia cifrei 2, care reprezintă Divinul Feminin’. (Vai de noi, dacă dominația lui 1 se încheie și începe dominația lui 2! Probabil că în 03.03.3030, în 04.04.4040, în 05.05.5050 etc. o să scăpăm cu totul și de ‘Divinul Masculin’ și de ‘Divinul Feminin’, din moment ce 1 și 2 dispar… Ce noroc – sau ghinion? – pe capul nostru!);

-este o zi începând cu care ‘nu ne vom mai întoarce niciodată la ceea ce a fost’ (ca și cum am putea să o facem vreodată în ceea ce privește orice alt moment…) etc.

S-a mai spus și că data de 02.02.2020 este un palindrom perfect (adică un număr care se citește la fel de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga). Totuși data nu formează neapărat un palindrom decât dacă ținem morțiș să o scriem așa. Nimeni nu ne obligă să adăugăm încă un zero înaintea zilei și a lunii aferente datei de 2.2.2020 astfel încât ceea ce citim cap-coadă să fie tot una cu ceea ce citim de la coadă la cap… De exemplu, sunt sigur că toți cei care au declarat că data de ieri este semnificativă pentru că formează un palindrom, ar fi declarat și că 1.1.1111 a fost tot un palindrom sau ‘coridor de oglinzi’ energetice (deși dacă adăugăm zerouri în poziția zilei și lunii – 01.01.1111 – ea încetează să fie palindrom perfect).

Pentru a înțelege semnificația numerologică a unei zile, e important să înțelegem cum funcționează numerologia. Numerele au o importanță foarte mare pentru că exprimă ritmuri fundamentale în care energia se manifestă, moduri specifice de vibrație a energiei. Fiecare număr acoperă o arie vastă de experiențe, trăiri și atitudini umane, de aceea indicațiile extrase prin numerologie sunt destul de generale. Pitagora – de exemplu – considera că numerele se află la baza întregii manifestări (și argumente importante se pot aduce în favoarea acestei convingeri), totuși atunci când dorim să înțelegem semnificația numerelor este nevoie să eliminăm confuzia dintre aparența și esența sub care un fenomen ni se prezintă din punctul de vedere al semnificației sale numerice.

Înainte de toate trebuie să ținem seama de relativitatea și artificialitatea sistemului calendaristic care ne oferă reperele în baza cărora aceste semnificații numerologice tind să fie extrase. Calendarul Gregorian este un reper temporal / numeric artificial și nu este singurul calendar folosit în lume. Mai multe calendare pot fi utilizate simultan în diferite părți ale lumii, ceea ce implică o diversitate / pluralitate a variantelor de a extrage semnificații numerologice. De exemplu, cineva care trăiește în Etiopia, numerotează zilele în mod diferit față de noi (iar calendarul oficial folosit de el este decalat cu circa 7 – 8 ani față de cel Gregorian). În calendarul etiopian, ziua de 02.02.2020 din calendarul nostru este 24.05.2012, ceea ce-i dă o cu totul altă valoare numerologică. Calendare diferite de cel Gregorian sunt folosite și de alte țări, ca de exemplu: Iran, Afganistan și Nepal. Alte țări (ca de exemplu Japonia sau Taiwan) folosesc variante modificate ale calendarului Gregorian, plus că în nenumărate țări mai există și calendarele liturgice / tradiționale care se folosesc în paralel cu cel Gregorian (ex: calendarul evreiesc, buddhist, hindus, islamic sau chinezesc) și pe care adepții religiilor care-și fundamentează sărbătorile tradiționale în baza lor le consideră mult mai semnificative decât calendarul Gregorian. În acest condiții, e clar că semnificația numerologică a unei astfel de zile (02.02.2020) nu este universală!

Dacă, de exemplu, un guvern s-ar hotărî acum să dea înapoi calendarul cu câteva zile, am experimenta de două ori ziua de 02.02.2020, iar dacă s-ar fi hotărît ca de la începutul anului să-l dea înainte cu 35 de zile nu am fi avut niciodată ziua de 02.02.2020! Aceste situații au existat deja în istorie: la schimbarea calendarului oficial prin trecerea de la cel Iulian la cel Gregorian, mai multe date calendaristice nu au existat niciodată! Astfel, în multe țări care au implementat edictul papal de trecere la calendarul Gregorian încă din anul decretării sale, data de (joi) 4 octombrie 1582 (iuliană) a fost urmată – a doua zi – de data de (vineri) 15 octombrie 1582 (gregoriană), astfel că 10 date calendaristice nu au existat niciodată.

Sau să luăm cazul binecunoscut al marilor scriitori William Shakespeare și Miguel de Cervantes. Amândoi au murit în data de 23 aprilie 1616, cu toate acestea ei au murit la 10 zile distanță pentru că calendare diferite erau în uz în Anglia și, respectiv, Spania la acea vreme (unii biografi afirmă că Cervantes ar fi murit pe 22 aprilie, dar – de dragul argumentării – să trecem peste acest amănunt care nu are semnificație aici…). Când Shakespeare a murit în Anglia pe data de 23 aprilie (potrivit calendarului ce era oficial atunci în Anglia), în Spania era deja 3 Mai (potrivit calendarului gregorian folosit acolo), deci Cervantes era deja mort de 10 zile! Dacă un numerolog (sau kabbalist) spaniol ar fi analizat data nașterii sau cea a morții lui Shakespeare, pe care dintre cele două ar fi trebuit să o ia în considerare: cea din calendarul iulian sau cea din calendarul gregorian?

Toate aceste lucruri indică artificialitatea sistemelor calendaristice. Datele calendaristice nu au o semnificație ancorată în ritmurile energetice naturale fundamentale, ci una mai degrabă una aparentă și marginală, derivată doar din ‘forma numerică’ pe care momentul nașterii o îmbracă (excepția aici o constituie calendarul tradițional chinezesc care are la bază ritmuri energetice fundamentale). Totuși, această ‘formă numerică’ nu este fără semnificație: pentru că în viață lucrurile nu se desfășoară la întâmplare, faptul că te naști la o dată anume se corelează cu ceea ce ajungi să reprezinți în viață, în pofida ‘artificialității’ acestei date. Data ta de naștere și numele pe care-l primești la naștere (care poate fi, și el, interpretat numerologic) sunt modalități prin care ești ‘etichetat’ social – la urma urmei din punct de vedere social te identifici în primul rând prin nume și prin data nașterii (și, din această perspectivă, codul numeric personal sau – în alte țări – numărul de asigurări sociale ar putea avea o semnificație numerologică oarecum apropiată de cea a numelui și datei de naștere). Pentru că aceste date sunt repetate de nenumărate ori (de tine și de ceilalți când se face referire la tine), ele reprezintă astfel o vibrație care este atașată, agățată de tine și în baza căreia se pot face anumite previziuni despre tine (care – de regulătrebuie corelate cu configurațiile astrologice sau cu alte forme de divinație pentru a fi corecte!). Energia reprezentată de data de naștere (și de numele tău) este ca un fel de ‘haină socială’, o ‘mantie’ pe care o îmbraci în plan energetic (și, pentru că socialul nu poate fi cu totul desprins de planul privat, ea ajunge să te afecteze, într-o anumită măsură și în viața ta privată). Dar această mantie nu este neapărat natura ta reală, ci un fel de aparență semnificativă, derivată artificial prin convențiile (calendaristice) existente în societatea încare te-ai născut (această aparență ne însoțește însă în tot ce facem, deși ea poate fi parțial alterată, modificată).

Datele din calendar au doar o rezonanță pasivă și nu una care reflectă sau determină nemijlocit destinul unei persoane sau a unei colectivități, astfel că numerologia bazată pe datele calendaristice reflectă mai degrabă doar un aspect potențial care trebuie întărit de (și coroborat cu) alte indicii. Prin contrast, folosirea deliberată, activă, a anumitor ritmuri numerice (sau expunerea constantă la ele) determină efecte mult mai clare (care pot sau nu să fie în acord cu data nașterii), iar analiza numerologică a situațiilor care presupun o implicare numeric-activă de acest gen presupune un anumit tip de subtilitate. De exemplu:

– nu este tot una dacă iei decizii singur (1), în doi (2) sau într-un grup de trei (3), sau dacă ai o singură variantă de acțiune (1), sau două (2) sau trei (3);

-este, desigur, foarte semnificativ dacă ai o singură relație amoroasă (1 – deci trăiești ‘în doi’), două (2 – deci ai un ‘triunghi’ amoros) sau nici una (0 – deci ești singur);

-într-un grup nu pot fi niciodată doi lideri pentru că numărul 2 sugerează un potențial (și probabil) conflict, dezacord și dualitate; de aceea, de regulă, există un singur lider (1) care unifică toate tendințele contradictorii într-un singură orientare sau – dacă nu – un grup de trei (3) sau măcar un număr impar într-un comitet de conducere. Percepția dualității la nivel de lidership va dezbina grupul respectiv.

-a realiza deplasări în interes profesional (sau personal) către Est de reședința ta, fără a fi nevoit să schimbi trenul cu care te deplasezi, va presupune un efect diferit de situația în care deplasările s-ar face mereu către Vest și ar trebui să iei două trenuri până la destinație asta (și) din cauza faptului că cele două direcții cardinale și cele două moduri de a te deplasa sunt corelate cu energii numerice diferite;

-dacă respiri pentru o vreme cu 7 respirații pe minut, după un timp te vei simți foarte foarte diferit decât dacă te-ai obișnui să realizezi doar 6 respirații pe minut (și, din punct de vedere ezoteric, aceasta are legătură nu doar cu mecanismele fiziologice, ci și cu ritmul numeric folosit care se corelează în mod diferit cu diferitele organe și meridiane energetice);

-dacă asculți la nesfârșit o melodie ce folosește unui anumit număr de bătăi ritmice la intervale egale, acel număr te va afecta psihic / energetic, iar starea ta se va modifica pentru a integra sau reflecta vibrația acelui număr. Acea vibrație va fi foarte diferită de cea indusă de o melodie ce folosește un ritm diferit.

Dar, evident, exemplele de mai sus nu au semnificație doar din cauza numerelor implicate, ci dintr-o mulțime de alte motive necorelate direct cu numerele în cauză.  

Uneori unul (sau mai multe) dintre numerele care corespund zilei de naștere (numărul personal), datei complete de naștere (cifrelor cumulate din data ta de naștere – numărul de destin) și numelui (asocierii numerice a tuturor literelor sau doar a vocalelor ce compun numele tău complet – numerele de expresie și de aspirație / motivație) devine foarte semnificativ mai ales că planeta care-i corespunde sau configurația astrologică generală a nativului respectiv indică ceva similar. De exemplu:

– o persoană născută pe data de 1 a lunii care are Soarele pe Ascendent, pe MC, pe FC sau pe Descendent va fi individualistă, competitivă sau foarte înclinată să preia conducerea în grupurile social-profesionale din care face parte (cu atât mai mult dacă se află într-o zodie ca Berbecul sau Leul sau are multe conjuncții în horoscop);

-o persoană ce are numărul 2 ca număr de destin și care are multe opoziții în astrograma natală sau Luna proeminentă va tinde să caute mereu raporturi de complementaritate, colaborare și sprijin în relațiile cu ceilalți sau va fi mult mai dependentă de relațiile cu alții, în acord cu semnificația numărului 2.

-o persoană marcată de numărul 6 care o are pe Venus dominantă în tema natală (și multe sextile interplanetare) va beneficia de multiple oportunități materiale și afective.

Nefiind întru totul bazată pe ritmuri naturale, semnificația numerologică a datei de naștere (sau a unei zile anume) trebuie așadar analizată holistic prin includerea semnificațiilor derivate din ritmurile naturale (de exemplu, cele astrologice) corelate cu momentul în cauză. Unele dintre numerele care te caracterizează, ca de exemplu cele corelate cu numele tău se pot schimba prin schimbarea numelui – iar la femeie prin căsătorie. Trecerea în certificatul de naștere / buletin a unei date diferite de cea de naștere are un efect similar!.

Data de 02.02.2020 nu a deschis portaluri energetice, la fel cum nu există nimic care să indice că omenirea ar fi intrat într-o altă eră – istorică sau spirituală – cu ocazia precedentului palindrom perfect (11.11.1111), sau că ‘domnia masculinului / numărului 1’ ar fi început atunci… Universul nu deschide portaluri energetice în funcție de simetriile din Calendarul Gregorian!