Jyotisha (la fel ca astrologia tradițională vestică) consideră că natura esențială a oricărui obiect, lucru, ființă, loc sau manifestare (inclusiv orice caracteristică a acesteia) este guvernată de o planetă sau de o combinație de însușiri planetare.

Astfel în capitolul 2.12 din Bṛhatjātaka se afirmă:

Soarele controlează Devasthanas (templele), Luna – locurile cu apă, Marte – locurile cu foc, Mercur – locurile de jocuri, Venus – dormitorul, Saturn – locurile murdare.

Jupiter este omis în această enumerare.​

Bṛhatparāśarahorāśāstra, în cap. 3, repetă corespondențele:

Templele, locurile apoase, locurile cu foc, terenurile de sport, trezoreriile, dormitoarele, locurile murdare: acestea sunt, respectiv, lăcașurile celor șapte planete începând cu Soarele.

Jātakapārijāta adhyaya a II-a, sloka. 13 afirmă:

Luna și Venus se odihnesc în apă (rezidenți ai apelor), Jupiter și Mercur bântuie satele care sunt lăcașurile oamenilor învățați. Marte, Rahu, Saturn, Ketu și Soarele bântuie munții și pădurile,

iar în sloka 24 se afirmă:

Sanctuarul, țărmul mării sau al unui râu, soba, locul de distracție, trezoresia, dormitorul, mormanul de gunoi pot fi atribuite locurilor planetelor începând cu Soarele. Rahu și Ketu își au locurile la colțurile casei.

Aceste atribuiri erau destul de naturale pentru antici. Soarele este ‘zeul’ zilei, cel mai strălucitor și nobil dintre corpurile celeste, ca urmare asocierea sa cu locurile de adorație este firească. Luna – o apariție nocturnă, este asociată cu feminitatea și cu locurile cu apă. Marte – planeta roșie asociată în astrologie cu războiul și vigoarea, este aici asociată cu lăcașurile unde se folosește focul. Mercur – prin natura sa mobilă, curioasă și perspicace este asociată cu jocurile (sportive sau intelectuale). Jupiter – planeta care aduce bunăstarea este asociată cu trezoreria. Venus – planeta lejerității și a senzualității este asociată cu dormitorul și cu patul. Saturn – prin poziția sa periferică (în sistemul solar) și lumina sa sumbră – reprezintă ceea ce nu este dezirabil, plăcut și ușor, ceea ce tinde să fie respins. Enumerarea de mai sus este doar exemplificativă și poate fi extrapolată la tot ce există, folosind analogia.

Astfel, sala tronului unui rege este un loc al Soarelui, o berărie este un loc al Lunii, o fierărie este un loc al lui Marte, o sală de clasă sau o bibliotecă este un loc al lui Mercur, o sală de tribunal este un loc al lui Jupiter, un magazin de parfumuri este un loc al lui Venus, un șantier este un loc al lui Saturn.

Iată o listă extinsă de corelații între planete și locuri (lista nu este, în nici un caz, exhaustivă):

Soarele: clădirile impunătoare, locurile deschise, palatele, clădirile guvernamentale, turnurile, sălile sau holurile de recepție;

Luna: plajele, lacurile, râurile, acvariile, yacht-urile, hotelurile, adăposturile, locurile publice (luna guvernează publicul);

Marte: șemineele, măcelăriile, locurile de luptă, ringurile, terenurile de instrucție, poligoanele, atelierele, dojo-urile, arenele de competiție, locurile incendiate;

Mercur: locurile și căile de transport, oficiile poștale, stațiile de telegraf, birourile de contabilitate, librăriile, parcurile;Jupiter: băncile, alte instituții financiare, sediile partidelor politice, bisericile, misiunile;

Venus: galeriile de artă, saloanele de înfrumusețare, restaurantele, bordelurile, sălile de dans;

Saturn: locurile subterane, mormintele, cimitirele, ermitajele, ashram-urile, locurile de retragere, casele abandonate, închisorile.

Unele locuri nu poartă doar o singură amprentă planetară. De exemplu, bucătăriile sunt amprentate de Marte (loc al focului), Luna (loc al apei) și Venus (loc al desfătării senzuale). Bursele de valori au de-a face cu combinația Lună (oscilații sensibile, variații de piață, loc public), Mercur (jocuri și speculații) și Jupiter (bani, capital). Cazinourile sunt guvernate de Jupiter (banii), Mercur (speculațiile) și de Soare (lux, strălucire).

Aplicabilitatea acestor corelații în harta natală trebuie corelată cu natura semnului și a casei în care planeta se află, cu casele guvernate de planeta în cauză și cu aspectele pe care fiecare planetă le face (trebuie spus că fiecare semn zodiacal și fiecare casă astrologică sunt corelate cu anumite locuri și trebuie înțeleasă diferența dintre acestea).Uneori poziția planetelor în case și relația cu guvernatorii acestora sau cu alți semnificatori ne oferă indicații importante legate de aspecte cheie din viața acestora.​

Să luăm un exemplu. În horoscopul lui Swami Vivekananda, în al 9-lea locaș se află trei corpuri celeste: Saturn, Luna și Jupiter. Locașul începe în Fecioară, dar conține mare parte din semnul Balanței. Al 9-lea locaș indică depărtările, Saturn este o indicație pentru ashram-uri, locuri ascetice, locuri sărace, Luna este o indicație pentru locuri acvatice, iar Jupiter pentru instituții, misiuni sau biserici.

Horoscopul lui Swami Vivekananda și locașurile mundane (Placidus)

Vivekananda a întreprins lungi călătorii la mare depărtare de locurile natale, mergând în ashram-uri și locuri sărace (Saturn), călătorind cu vaporul peste ocean (Luna), ținând conferințe în locuri foarte selecte (cum ar fi locul de desfășurare a Parlamentului Religiilor) și deschizând misiuni (Jupiter). Guvernatorii celui de-al 9-lea locaș mundan (Mercur și Venus), împreună cu Soarele se află în casa I, indicație pentru faptul că Vivekananda a fost adus în contact cu locuri guvernate de aceste trei corpuri celeste.

În analiza astrologică propriu-zisă, planetele indică mai degrabă, modalități de existență, persoane sau preocupări și atitudini personale, decât locuri (acestea sunt indicate- de regulă, de case (domeniul de viață) și de zodii (tipul de energie corespunzătoare).Totuși, așa cum am văzut, planetele pot simboliza și ele încărcătura locurilor în care acele persoane se află sau în care anumite acțiuni și atitudini personale de manifestă. De exemplu, Saturn în al 9-lea locaș poate indica o călătorie din obligație / necesitate, care implică un efort substanțial, dar poate indica și o atitudine /abordare ascetică față de viață (aici filozofia de viață este definită) sau întâlnirea cu oameni săraci. Mai indică și posibilitatea de a-și configura drumul în viață și de a primi o învățătură sau ghidare de la persoane ascetice. Invariabil însă, toate acestea vor implica și contactul nativului cu locurile care facilitează manifestarea acestor atitudini sau întîlnirea cu astfel de persoane (ashramuri, locuri părăsite sau izolate, locuri sărace etc – amprente ale lui Saturn)!

Așa că îți poți lua horoscopul și, având ca model indicațiile de mai sus, poți căuta să înțelegi ce fel de ambianțe energetice corespund diferitelor domenii și preocupări pe care le ai în viață.